2019/20 IV periood

Kas kriisil saab olla positiivne mÔju

Ütluse “head kriisi ei saa raisku lasta” autorluse ĂŒle vaieldakse. Kord on seda lauset omistatud Winston Churchillile, kord Chicago linnapea Rahm Emanuelile. Tegelikult  avaldas M. F. Wiener 1976. aastal  ajakirjas Medical Economics artikli pealkirjaga “Don`t Waste a Crisis – Your Patients` or Your Own” (Ă€ra raiska enda vĂ”i patsiendi kriisi), milles ta kirjeldab meditsiinilise kriisi kasutamise vĂ”imalust parandamaks isiksuse omadusi, vaimset tervist ja elustiili.

45 aastat hiljem oleme jÔudnud meditsiinilisse kriisi, mis muudab meie maailma alatiseks. Kogu traagika juures, mida koroonaviirus on endaga kaasa toonud, vÔib olla hetkel isegi kohatu mÔelda ja kÔva hÀÀlega vÀlja öelda, et sellel kriisil on meile ka positiivsed mÔjud.

Suurim muutus on minu meelest polariseerumise kadu. Kogu maailma rahvastikule on ĂŒleöö tekkinud ĂŒhine vaenlane, mis ei erista rassi, usulisi tĂ”ekspidamisi, poliitilisi vaateid ega sotsiaalseid klasse vaid sunnib erimeelsused minetama ning paneb inimesed ĂŒhtsena tegutsema ĂŒhise eesmĂ€rgi nimel.

Teiseks oluliseks muutuseks on tĂ”siteaduslikesse ekspertidesse uskumise tĂ”us. NĂ”ndanimetatud koroonakriis on sundinud inimesi kuulama eksperte. Kuni pandeemia saabumiseni oli kerge irvitada asjatundjate ĂŒle, pidamata nende hoiatusi miskiks. Äkitselt aga selgus, et viirusel on tĂ”si taga ja see sundis lĂ”puks ometi eksperte tĂ”siselt vĂ”tma.  Hakatakse tunnustama kĂ”iki neid, kes annavad oma panuse pandeemiaga vĂ”itlemiseks.

Koroonaviiruse pandeemia mĂ€rgib individualismi lĂ”ppu. Egoism surutakse maha ning edu saavutamiseks on vajalik pingutada meil kĂ”igil. Iga ĂŒksiku inimese tervekssaamine ja raskemal juhul ka ellujÀÀmine sĂ”ltub nĂŒĂŒd just nimelt kogu ĂŒhiskonna ĂŒhtsest kĂ€itumisest ning sunnib oma seniseid kĂ€itumismustreid ĂŒmber hindama. Suurema osa maailma riikide karantiini panek on ju midagi ulmelist ja senikogetamatut. See on abinĂ”u, mis pĂŒhendab kĂ”igile ĂŒht ja sama eesmĂ€rki.  Karantiinis olek ĂŒksikisiku seisukohast vĂ”ib olla oi kui raske!

Paljud arvutipĂ”hised tehnoloogiad muutvad igapĂ€evaelus rohkem kasutatavaks. VĂ”ib juhtuda, et seni kontoris töötanud inimesed avastavad pealesunnitud kodukontori positiivsed vĂ€ljundid ning kohandavad oma töö edaspidigi neti teel töötamiseks. Ilmselt nii mĂ”nigi kontor saab nĂ€iteks loobuda kallist ĂŒĂŒripinnast ning suunata vabanenud tulu hoopis firma arendamisse vĂ”i töötajatele palgaks.  Seoses suurema netikasutusega on karantiini ajal suurenenud ka inimeste nĂ”udlus kvaliteetsema sisu jĂ€rgi. Üldsus on avastanud netikontserdid, taskuhÀÀlingud, virtuaalsed muuseumituurid, ja treeningtunnid, mis ka pandeemia lahenedes rohkem vaatamist-kuulamist leiavad. Samas suurendab see ka ĂŒldist altruismi, sest paljud kontserdid ja ĂŒlekanded kantakse ju hetkel tasuta ĂŒle. Tegijatele jÀÀb tegemisrÔÔm ning teadmine, et saab edasi anda midagi sĂŒdamest tulevat.

Pandeemiakriis paneb ka mĂ”tlema meie planeedi tulevikule laiemalt. Juba praegu on maailmas tööstuse seisakutest tulenevalt kasvuhoonegaaside emissiooni vĂ€henemine mĂ€rgatav ning Ă”hk on puhas. Veneetsia kanalitele on tagasi pöördunud luiged. Inimkond on oma mÀÀratu looduse alistamisega jĂ”udnud punkti, kus loodusel polegi enam muud vĂ”imalust,  kui pĂŒĂŒda kohaneda inimese olemasoluga. Samas on loodus inimkonnale tekitanud palju uusi haigusi: SARS, Zika, Ebola.

Tuleks tÔsiselt mÔelda ka elusloomaturgude keelustamisele kui uue viiruse leviku vÔimalusele, sest sealt ju koroonaepideemia alguse sai.

Niisiis, koroonakriis pakub meile vÔimalust sellest olukorrast Ôppida ning edaspidi teha Ôigemaid valikuid.

Holden, lend 001d

 

Kevad minu linnas

Minu kevad algas linnas ja koduselt, sest elan Tallinnas.

See kevad on teistest palju vesisem ja kĂŒlmem. VĂ€lja ma ei taha minna, kui vihma sajab. Koeraga aga pean vihmaga ikka jalutama minema.

Kahjuks Eestis levib koroona viirus ja sellepĂ€rast ei saa ma sĂ”pradega koos olla. Kool on ka kinni pandud ja ma Ă”pin kodus. KoduĂ”pe ei ole vĂ€ga halb aga see ei ole ka vĂ€ga hea. Mulle meeldib see, et ma saan kodus Ă”ppida aga mulle ei meeldi see, et ma pean ĂŒksi Ă”ppima. Koolis Ă”petaja selgitab kĂ”ike ja on lihtsam. SellepĂ€rast mulle meeldivad videotunnid. Kuid ma olen Ă”ppinud iseseisvamalt Ă”ppima.

Vabal ajal kÀin kas garaazis autosid remontimas ja hooldamas vÔi mÀngin sÔpradega arvutis. Kodus ma enamasti Ôpin vÔi vaatan telekat.

Kui tavaliselt ollakse kevadel rohkem Ôues ja saab rohkem sÔpradega koos olla. Loodan, et suvel saab sÔpradega jÀlle koos olla.

Mattias Mihkel, lend 007e

Kommenteerimine on keelatud.

  • Seoses Tallinna Kesklinna PĂ”hikooli lĂ€heneva 5. sĂŒnnipĂ€evaga tekkis mĂ”te luua digialmanahh. MĂ”tte autor oli direktor Jaana Roht. Almanahh sisaldab laste kirjanduslikku ja kunstilist loomingut ning tĂ€ieneb jooksvalt.