2023/2024

Milline on  minu Eesti?

Kallid klassikaaslased ja õpetajad! Tulemas on taas Eesti vabariigi sünnipäev. See on paras aeg meenutamaks asju, miks meie kodumaa nii ilus ja kallis on.

Eesti on meie jaoks väga eriline, sest siin on meie kodu ja turvaline elada. Meie riigis ei ole tsunaamisid, maavärinaid, tornaadosid ega vulkaanipurskeid. Oleme looduse poolt hoitud ja kaitstud.

Eestis on väga kaunis loodus ja üle poole Eestist on kaetud metsadega. Seetõttu on meil ka väga värske õhk ning puhta õhu poolest oleme maailmas 6. kohal.

Meie riik on veel eriline, sest meil on selgelt eristunud neli aastaaega: kevad, suvi, sügis ja talv. Kevadel tulevad lehed puudele ja ilmad lähevad aina soojemaks. Mulle meeldivad kevadel kõige rohkem mõnusad jahedad tuuled ja ilus päikesetõus. Käin siis meelsasti rattaga sõitmas, isaga kalal ja kuulan linnulaulu.

Suvi on minu lemmik aastaaeg. Loodus on lokkav, ilm mõnus soe ning saab väga palju aega väljas veeta. Suviti meeldib mulle meres ujuda, oma suvekodus perega aega veeta ja muidugi oma sünnipäeva sõpradega pidada.

Sügis on Eestis kaunilt värvikirev. Mulle meeldib väga perega seenel käia, vanaemaga õunamahla teha ja naabrilastega lehesõda mängida.

Talved on meil külmad ja lumerikkad. Loodus on valge ja puhas. Naudin talvel mäesuusatamist, uisutamist ning oma vennaga lumeonni ehitamist.

Selline ongi meie väike armas Eesti. Mitmekülgne ja meie jaoks ideaalne.

Olivia Saar on kirja pannud järgmised read:

Mu kodu on kodumaa värvi –

valgete kaskede,

meelespea – lillede,

punase pihlaka värvi.

Mu kodu on kodumaa värvi –

kollaste põldude,

vaarika-marjade,

lumiste luhtade värvi.

 

Mu kodu on kodumaa värvi –

kõikide paljude,

paljude laste,

rõõmsate silmade värvi.

 

Head vabariigi aastapäeva!

Tristan, lend 010e

 

Minu Eesti

Päikeseloojang, sillerdav merevesi, soe rabajärv, naer, värske õhk, sõbrad, puhkus, rõõm, jaanilõke, päikesetõus, valged ööd, Valma seikluslaager – need iseloomustavad minu jaoks Eestit.

Minu vanaema elab Saaremaal – see on Eesti suurim saar. Mulle meeldib seal Karujärv ja Sõrve tuletorn. Kõik suved veedan ma seal. Talvel aga meeldib mulle suusatada, siis sean sammud Kuutsemäele. Lõuna-Eestis on ürgne loodus. Seal kulgevad teed orust mäkke. Paksust kuusemetsast uuesti alla Eesti sügavaima järve, Rõuge Suurjärveni. Talvel on see kahjuks jääs, aga suvel mitte, suvel saab seal ujuda. Eestis ei ela tiigrit, pandakaru ega kaelkirjakut, kuid meil on ilves, hunt ja rebane. Eestis ei ole palju mürgiseid taimi ega loomi. Kui tead rästikut ja kärbseseent, tunned ära näsiniine, jugapuu ja ussilaka on juba väga hea. Lihtsalt pea meeles, et tundmatuid marju ära suhu pista.

Eestis on turvaline elada. Minu Eesti on ilus ja roheline paik.

Ever Richard, lend 010e

 

Tere austatud kuulajad!

Ongi kätte jõudnud Eesti Vabariigi aastapäev ja selleks imeliseks päevaks olen mina teinud kõne teemal “Milline on minu Eesti”. Minu Eesti on samasugune nagu ta praegu on. Eesti on mulle oluline, sest siin on neli väga ilusat aastaaega, mida paljudes teistes riikides pole. Suvi mis on mõnusalt soe ja väga ilus, talv kus on palju lund, kevad kus lilled tärkavad ja läheb soojemaks ja sĂĽgis kus on väga värviline loodus ja minu sĂĽnnipäev.
Eestis on ilus, puhas ja väga mitmekesine loodus. Meil on rannad, mõned kivised ja mõned liivased, meil on metsad, sood ja rabad, meil on aasad, meil on linnad, ainuke mida meil pole nii palju kui teistel riikidel on, on mäed.
Siin asub ka minu imekallis kodu, kus elavad mu kallid vanemad. Eestis elavad ka minu imelised sõbrad, keda ma väga hindan. Vahepeal on ikka tore kuskile mujale riiki reisida, aga alation sama tore Eestisse tagasi tulla. Siin on ka mu koolimaja, kus õpetavad Eesti parimad õpetajad ja õpivad Eesti lahedaimad õpilased.
Kuigi Eesti on üpris väike riik mahub selle neljakümne viie tuhande kolmesaja kolmekümne üheksa ruutkilomeetri sisse kõik, mida mul on vaja ja veel ülegi. Eestis on ka mu imeline trenn, kus käin rõõmuga. Seal on ka mu kaks toredat treenerit ja väga toredad trennikaaslased.
Siin on ka väga palju ilusaid kohti, näiteks Tallinna vanalinn, Kadrioru park, Jägala juga ja Suur – Munamägi, kus on alati tore käia.
Eestil on ka väga head rahvustoidud, näiteks kama, must leib ja hernesupp.
Eestis asub ka minu ülilahe maakodu, kus ma ei saa kahjuks käia nii palju kui tahaksin, sest see asub Tallinnast kolme sõidutunni kaugusel aga enamuse suvest veedan ma maal, koos oma kalli vanaemaga.
Kokkuvõtteks, minu Eesti ei pea muutuma praegusest Eestist, kuna siin on olemas kõik mida on vaja, et mulle siin elada meeldiks.
PALJU Ă•NNE, KALLIS EESTI!

Emily, lend 010e

 

Milline on minu Eesti?

Head kooliõed ja koolivennad, kallid õpetajad

Käes on veebruar. Kõik lapsed teavad, mida see tähendab. Vastlakuklid! Minu Eesti on minu jaoks sama armas, kui üks õige suur ja kohev vastlakukkel.

Eesti tähendab väga paljusid asju. Suurt enamust neist mina viienda klassi õpilasena veel ei tea ega oska seetõttu hinnata või kirjeldada. Minu jaoks tähendab Eesti vabadust olla selline, nagu ma oskan ja soovin, reisida koos perega sinna, kuhu me ise soovime ja jaksame. Me saame tegeleda sellega, mis meile meeldib, valida vabalt meie riiki juhtima neid, keda me soovime ja ei pea kartma, et me oma mõtete ja arvamuste eest karistada saame. Minu Eesti on sõbralik ja hea, ühteaegu nii moodne kui ka traditsioone hindav ning õiglane ja edasipüüdlik.

Üheteistkümne-aastasena on mul väga raske mõista, et miks kõik maailma maad ja inimesed ei taha samamoodi vabalt ja õnnelikult elada. Isegi Sõrmuste Isanda filmi vaadates jääb täitsa arusaamatuks, et miks Sauron ja tema Mordor nii väga vihkavad vabalt ja rõõmsalt elavaid teisi Keskmaalasi. Kuidas siis veel aru saada sellest, et samasugune kurjus on olemas päris maailmas täna ja praegu ja külvab hirmu meist hoopiski mitte kaugel? Mul on väga hea meel, et minu Eesti on otsustanud kaitsta enda ja teiste vabadust.

Loomulikult koosneb minu igapäevane Eesti paljudest igapäevastest asjadest. Kõik asjad ei saa olla alati toredad ja iga pingutus ei tee kohe rõõmsaks. Vahel peab palju vaeva nägema, et tulemuseni jõuda. Aga kõik kokku, see päris ĂĽks ja ainus Minu Eesti teeb meele rõõmsaks ja tekitab tunde, et kõik pingutused tasuvad ennast ära. Vastlakukliga on täpselt samamoodi. Kui võtta eraldi ainult kukkel, siis see on lihtsalt igav kuiv amps saia. Vahukoort eraldi sĂĽĂĽes võib sĂĽda lausa pahaks minna. Aga tervik — ĂĽks õige kohev värske vastlakukkel — on imeline! Samamoodi imeline on ĂĽhtekokku minu Eesti.

Matilda Liisa, lend 009e

 

 

Tere mu austatud kuulajad!

Ma usun, et te kõik juba teate selliseid tavalisi  asju, et Eesti saab sel aastal 106 aastaseks ja, et meie rahvuslill on rukkilill või hoopis seda et meie president on Alar Karis. Aga minu tänases kõnes ma sooviksin teile kallid kuulajad tutvustada hoopis huvitavamaid teemasid!

NO näiteks kas teadsite, et Eestit peetakse üheks laulvamaks riigiks. Eestlaste käsutuses on üks maailma suurimaid rahvalaulukogusid, mille arhiivis on üle 133 000 kirje.

Või siis, et Väikese Eesti koosseisu kuulub koguni 2222 saart! Päris naljakas number! Paljudele neist pääseb praamiga riigi läänerannikult mõnekümne minutiga. Kõige populaarsemad neist külastajate seas on Saaremaa, Hiiumaa, Kihnu, Vormsi ja Ruhnu.

Aga nüüd, aga nüüd kas teadsite et Eestis on meteoriidikraatreid ühe pindalaühiku kohta ligi 400 korda rohkem kui Maal keskmiselt – oleme oma meteoriidikraatrite arvu poolest maailmas esikohal! Eesti seitsmest meteoriidikraatrist on kahel juhul tegemist koguni kraatriväljadega (Kaali ja Ilumetsa) ning kraatrite vanus ulatub 67 aastast kuni 535 miljoni aastani.

Vahelduseks nüüd aga räägime meie kaunist Tallinna vanalinnast!

Tallinna vanalinna erilisus seisneb eelkõige tänaseni püsinud keskaegses stiilis ja arhitektuuris, mis on teistest Põhja-Euroopa pealinnadest kadunud. Tallinna vanalinnas on säilinud peaaegu tervenisti 11.- 15. sajandil välja kujunenud tänavad ja kruntide piirid. Rohkesti on esialgseis mõõtmeis alles ka 14. ja 15. sajandil püstitatud hooneid. Keskaegsel põhi kujul on säilinud palju linnakodanike ja kaupmeeste elumaju koos aitade ja lautadega.

Ja muidugi ei saa ma ka unustada ilma!

Alles eile sadas vihma, täna juba paistab päike, homme on juba lumi maas.

Aga tegelikult on see päris tore, sest kui sa lähed kuhugile Hispaaniasse või Egiptusesse noh ma ei tea!

Seal on alati väga palav, vihma sajab väga harva ja mis kõige halvem seal ei saa suusatada ega kelgutada!

Aga teisalt kui minna kuhugile väga külma kohta näiteks Alaskale siis ei saa seal sooja suve nautida!

Sellepärast ongi Eestis väga tore, et meil on väga mitmekülgne ilm! Saab nautida nii talve kui ka suve rõõme!

Kujutate ette vanad eestlased isegi ütlesid et kui jüriööl on öösel külm siis on järgmised 40 päeva ka külm! Päris külm ikka!

Loodan et, kõik said täna uut informatsiooni! Minu tänase kõne ma sooviksin lõpetada TARMO SELTERi luuletusega ,,Eesti on ja Eesti jääb!

Sinine on meie taevas,
must on tume metsaviirg,
lumivalges pilvelaevas
kõrgel pilvepiiril siin
vaatame, mis meil on olnud,
mis on varsti tulemas,
Eestit ĂĽmbritsevad ohud
sellel tuulepealsel maal.

Eal ei suuda ükski vägi
murda rahva tahet,
kes näeb ajast aega läbi
levitatud valet,
hoides vabana me hinge,
meie kodumaad,
aeg teeb ikka omi ringe,
Eesti on ja jääb.

Stella, lend 009e

 

 

 

Kommenteerimine on keelatud.

  • Seoses Tallinna Kesklinna Põhikooli läheneva 5. sĂĽnnipäevaga tekkis mõte luua digialmanahh. Mõtte autor oli direktor Jaana Roht. Almanahh sisaldab laste kirjanduslikku ja kunstilist loomingut ning täieneb jooksvalt.